Pepakura

Pepakura on lainasana ja tulee englannin kielen sanasta papercraft. Kyseessä ei siis ole Japanilainen perinteinen paperitaide kuten tunnettu origami, vaan enemmänkin “japanisoivan säteen” osumasta perinteiseen, jo lapsuudesta vuosien takaa tuttuun leikkaa ja liimaa askarteluun.

Pepakuralla voidaan tehdä todella vaikuttavia figuureja, riippuen malliin asetettujen taitoksien määrästä – mitä enemmän pikkutarkkaa taiteltavaa sen vaikeampi on myös saada askartelu onnistumaan. Onnistuminen taas on tietysti suhteellinen käsite, koska jokaisella askartelijalla on omanlaisensa työote ja tavoitteet – ei ole väärää tapaa puuhastella pepakuran parissa, viihtyminen on harrastuksessa pääasia.

Helpoin tapa aloittaa on yksinkertaisesti ladata ja tulostaa itselleen mieluisat sapluunat ja alkaa touhuamaan! Otakua tietenkin kiinnostavat eniten omien lempisarjojensa hahmot, ja näitä löytyy eniten Tama Softwaren Pepakura-designerilla tehtyinä tiedostoina. Designer sisältää sekä pepakura editorin että viewerin. Editorin ohjelmalisenssi on maksullinen, mutta Viewer sekä valmiiden editorilla tehtyjen hahmojen tulostaminen mukana tulevalla Pepakura-viewer:illä on ilmaista.

Keskitymme tässä lähinnä vieweriin koska editorin käyttö käytännössä edellyttää myös jonkin verran osaamista 3D-mallien ja tiedostojen saralla ja sitä tässä ei nyt ole tarkoitus käsitellä.

Pepakura Designer 4 on ladattavissa ilmaiseksi Tama Softwaren kotisivuilta:
https://tamasoft.co.jp/pepakura-en/download/index.html

Tähän väliin lienee jälleen paikallaan laittaa sana käyttöoikeuksista ja käyttäjän vastuusta – tämän artikkelin tarkoitus on olla informatiivinen eikä mainostaa tai kehottaa lukijoita asentamaan mitään ohjelmia. Pepakura-editor ja -viewer ovat kolmannen osapuolen kehittämiä ja ylläpitämiä ohjelmia, jota jokainen käyttää aina oman harkintansa mukaan ja omalla vastuullaan. Lukekaa ja noudattakaa aina ohjelmistojen tarjoajien käyttöehtoja ja sopimuksia. Finanime ei liity mitenkään Tama Software ltd:iin, eikä voi vaikuttaa tai vastata kolmansien osapuolien ohjelmistojen käytöstä mahdollisesti johtuvista vahingoista.

Viewer on äärimmäisen käyttäjäystävällinen, asennuksen jälkeen ohjelmalla avataan ladattu hahmomallin tiedosto ja valitaan “print” eli tulosta. Viewerin käyttö ei välttämättä rajoitu tulostukseen vaan se toimii samalla isona apuna askartelussa, hahmon 3D-rautalankamallista voi klikata mitä tahansa osaa ja ohjelma korostaa sen tulostuslomakkeessa – ja toisinpäin, lomakkeessa klikattu osa korostuu mallissa. Näin voi nopeasti tarkistaa mikä kuuluu mihinkin.

Pepakura Viewerin avulla on mahdollista nähdä heti miltä lopputulos näyttää

Muutama sana tekijänoikeuksista ja vielä; hahmot ja muut rekisteröidyt tuotteet ovat luonnollisesti edelleen vastaavien tavaramerkkien omistajien omaisuutta, joten harrastajien tekemät pepakura-mallinnukset ja tiedostot jaetaan harrastajien keskuudessa poikkeuksetta ilmaiseksi. Pepakurassa tarkoitus ei ole ansaita rahaa lisensoimattomalla “tuotteella” vaan osoittaa kunnioitusta ja yksinkertaisesti vain fanittaa. Siispä kaikki myös Finanimen sivuilla olevat (verkkokaupassamme, digitaaliset tuotteet) pepakura-sapluunat ovat aina ilmaiseksi ladattavissa – tekijän tiedoilla ja alkuperä merkattuna aina kun se on mahdollista. Mikäli tekijä myöhemmin kieltää jakelun, kunnioitamme tätä ja poistamme hahmon pysyvästi palvelimelta, joten kannattaa aina hakea suosikit heti talteen. Tarkoituksemme ei ole alkaa keräämään valtavaa tiedostopankkia, vaan enemmänkin auttaa vaivatta kokeilemaan pepakuraa – pääsääntöisesti mallien tekijät toivovatkin, että ne ladattaisiin heidän omilta sivuiltaan.

Katso video kuinka Rikka kootaan! https://www.youtube.com/watch?v=ymh0Q73IJug

Netissä on paljon myös mm. Japanilaisien harrastajien sivustoja jotka innostavat askartelemaan pepakuran parissa, pyrimme mahdollisuuksien mukaan kokoamaan niitä myös sivullemme – jos olet löytänyt jotain mistä pidit, haluaisitko jakaa sen kanssamme?


Siinäpä oikeastaan kaikki mitä pepakurasta tarvitsee tietää että pääsee alkuun – viihtyisiä askarteluhetkiä!