Huomioitavia asioita

Muutama sana yleisesti anime-retkistä…

Kannattaa etukäteen ottaa muutama asia huomioon kun suunnittelee retkeä – kohteet kun usein sijaitsevat keskivertoturistin mukavuusalueen ulkopuolella.

  • Sijainnit eivät aina ole lähekkäin, joten valmistaudu kävelemään paljon. Itse en pitänyt tätä huonona asiana, vaan mielestäni se vain lisäsi mielenkiintoa! Kävellessä pitkin katuja näkee Japania paljon lähempää kuin mitä saattaisi muuten nähdä, pysähdellen satunnaisesti esikaupunkien konbineihin ja kahviloihin hakemaan bento boxia ja muuta evästä. Ja tietenkin on mahdollista tavata paikallisia aivan eri tavalla – kynnys tulla jutustelemaan laskee huomattavasti kun paikalliset havaitsevat “hieman eksyksissä olevan oloisen” ulkomaalaisen. Varsinkin nuoriso ottaa mielellään kontaktia ulkomaalaisten kanssa, varttuneemmat ovat ymmärrettävästi varautuneempia. Älä kuitenkaan ole tungetteleva, muista aina, että Japanilaiset arvostavat tahdikkuutta.

Taksilla voi tietenkin myös yleensä siirtyä paikasta toiseen (ei aina) esimerkiksi jos aika on rajoittava tekijä, tai on liikunta-rajoituksia joiden vuoksi ei kykene kävelemään paljoa.

  • Lataa tai asenna puhelimeesi GPS-ohjelma joka kykenee opastamaan sinua kartalla offline-tilassa. Julkisien WiFi-verkkojen internet-yhteyden varassa oleminen (niitä kyllä löytyy jokaisesta FamilyMartista, Seven-Elevenistä, juna-asemilta ym.) on välillä hieman rasittavaa. Näin pystyy kyllä etenemään ja löytää perille mutta se on ylimääräistä hankaluutta. Kannattaa myös aina ottaa ilmainen “turistikartta” tai vastaava mukaan JR asemalta kun saapuu, karttoja on lähes poikkeuksetta saatavilla asemilla. Toki ne ovat paikallisia varten ja siten japaniksi, mutta fyysinen paperikartta auttaa jo huomattavasti kävellessä.
  • Ota mukaan screenshotteja (reference shots) sarjasta jonka retkeä teet. Tuo niitä mukanasi puhelimessa kuvina tai paperilla – ja ota niitä tarpeeksi.
  • Ota mukaan kuulokkeet ja puhelimeen sarjan soundtrack tms. Huomaat kyllä mistä tässä on kyse kun ensimmäisen kerran saavut jollekin lempisarjasi tunnistettavimmalle paikalle ja laitat sarjan tunnusmusiikin soimaan. Todellakin.
  • Muista käyttäytymissäännöt! Paikallisia ei saa häiritä eikä tunkeutua yksityisalueille (mukaanluettuna koulujen ym. pihat) ilman lupaa. Joka tapauksessa tulet ulkomaalaisena herättämään paikallisten keskuudessa huomiota, mutta yritä ottaa muut huomioon mahdollisimman paljon ja “olla niinkuin et olisikaan”.

Laitan karttoja oppaiden (heh, huomasitteko?) oheen aina kun se mielestäni on tarpeen, mutta selostetut reitit on mahdollista katsoa mistä tahansa kartasta.

Artikkelit lähtevät ajatuksesta, että liikkuminen tapahtuu yleisillä kulkuvälineillä. Auton vuokraaminen on myös aina varteenotettava vaihtoehto, ja antaa enemmän joustoa liikumiseen – mutta silloinkin kannattaa harkita mistä on järkevintä auto vuokrata. Vähänkään pidemmät siirtymiset taittuvat junalla monin verroin nopeammin kuin autolla, vaikka autolla käyttäisikin maksullisia moottoriteitä. Varsinkin jos voi hyödyntää shinkansen-ratoja, “luotijunan” nopeus on kiistaton.

Tässä yhteydessä haluaisin vielä huomauttaa, että artikkelit ovat omia subjektiivisia kertomuksiani, eivätkä absoluuttisia totuuksia – jokaisen tekemä retki on oma henkilökohtainen “pyhiinvaelluksensa”, ja sellaiselle elämykselle ei ole mahdollista eikä järkevää kirjoittaa täydellistä käsikirjoitusta. Valmiista paketista saa aina huonommat eväät verrattuna alusta asti itse tehtyyn. Kannattaa vain rohkeasti lähteä matkaan, kokemuksesta voin kertoa että siten retkiestä saa eniten irti. Mikäli mahdollista vältä myös ottamasta retkelle mukaan matkakumppania joka ei vähintään jaa innostustasi kyseiseen sarjaan, se väistämättä vaikuttaa tunnelmaan.

Toivon että nämä kertomukset ja kirjoitukset auttavat muita animen ystäviä löytämään rakastamansa sarjan tai sarjojen alkujuuria! Yritän myös pitää artikkelit mahdollisimman lyhyinä ja informatiivisina.

Toivotan onnistuneita ja ikimuistoisia vaelluksia!!!

– Finanimen ylläpito